Introductie van de IP-camera

IP-camera staat voor internet protocol camera, dit betekent niets meer dan netwerkcamera. Een ip camera maakt gebruik van internet om beelden te verzenden of op te slaan, de ip camera heeft het mogelijk gemaakt om beelden te maken zonder een vaste bekabeling erg handig dus. De ip camera werd eerst gebruikt door de overheid om verkeersbeelden op te nemen of grote ruimtes te beveiligen, tegenwoordig is de ip camera betaalbaar en bereikbaar voor iedere consument en bedrijf voor tal van oplossingen. Bent u opzoek naar een ip camera? maar u wilt wel weten wat voor functies een ip camera heeft of welke functies voor uw gebruik belangrijk zijn? Dan is het raadzaam dit artikel goed door te lezen want hier leggen wij de specificaties uit waar een ip camera over kan beschikken en voor welk soort gebruik dit interessant kan zijn. Is deze uitleg toch onvoldoende, dan staat onze klanten service elke dag van 9 tot 5 u graag te woord om u te helpen een geschikte ip camera te kopen.

Hoe werkt een ip camera?

Hoe verbind ik mijn IP-camera?
 

Een ip camera werkt zeer eenvoudig de basis is dat de ip camera internet verbinding heeft hierdoor kan hij via het internet naar bijvoorbeeld uw computer, een ftp server of een DVR-recorder beelden toezenden. Zoals op de afbeelding hierboven te zien is moet een ip camera stroom toevoer krijgen, aangesloten zijn op het internet doormiddel van een kabel of draadloos internet en moeten de beelden ook ergens naartoe gezonden worden zodat u de beelden terug kan kijken in dit voorbeeld is dat de laptop maar het had ook een andere methode van opslaan kunnen zijn zoals een DVR-recorder.

Beelden bekijken op afstand

Hieronder leg ik uit hoe u beelden op afstand kunt bekijken van uw ip camera.

Via uw pc / laptop
De beelden van je ip camera kunt u makkelijk bekijken en bij sommige modellen zelfs terug kijken op afstand. De beelden bekijken via uw pc gaat via een weblink of URL waarop u de beelden van uw ip camera kunt bekijken.
 
Via uw smartphone tablet
De beelden van uw ip camera kunt u vaak met een bijgeleverde app bekijken, per model van ons die deze optie ondersteunt geven wij duidelijk aan of het voor Apple, android of voor beiden is. Vaak kan je de beelden ook via een webpagina of URL bekijken net zoals met de computer.

Indoor en outdoor ip camera’s

Indoor
Een indoor ip camera is alleen geschikt om binnen beelden op te nemen, dit komt omdat de behuizing niet water en stofdicht is. Een indoor ip camera is verder in elke vorm te krijgen. Vaak zijn indoor ip camera’s op het wifi netwerk aangesloten maar er zijn ook genoeg ip camera’s die zowel bekabelt als draadloos internet verbinding kunnen maken.
 
Outdoor
De outdoor ip camera betekent dat hij waterdicht is. Vaak zijn outdoor ip camera’s uitgerust met een poE aansluiting staat voor (power over Ethernet) dit betekent dat doormiddel van een ethernetkabel of UTP kabel de ip camera internet verbinding en stroom toevoer krijgt dit kan juist eenvoudig zijn omdat je sowieso een stroom kabel moet aansluiten en in dit geval wordt met die zelfde kabel ook de data naar uw pc, smartphone etc. doorgezonden.
 
Geschikt voor in en out- door
Er zijn ook modellen voor zowel in als outdoor geschikt, dit houdt in dat de ip camera geschikt is voor zowel binnen als buiten. Hierbij ligt de nadruk op buiten want hij moet in ieder geval waterdicht zijn. Het indoor gedeelte van de camera is er op gericht dat hij goed te gebruiken is voor binnen ruimten dit heeft te maken met onder andere de kijkhoek en mogelijkheid voor het verbinden doormiddel van wifi.

Opslag van de beelden

Veel mensen vragen zich af of zij ook de beelden die ze met hun ip camera hebben gemaakt ook kunnen opslaan of terugkijken. Dit is mogelijk en zijn ook meerdere opties voor, te beginnen met de optie op uw ip camera of u altijd beelden wilt doorsturen en opslaan, of dat u alleen beelden wilt opslaan zodra er beweging is. Als u kiest voor het opslaan van beelden zonder dat er beweging zichtbaar is zal er doorlopend beelden worden opgeslagen en dit kost erg veel geheugen. Als u kiest voor de meest gangbare optie om alleen beelden op te slaan als er beweging zichtbaar is zal een stuk minder geheugen benodigd zijn.
De verschillende methoden van opslaan hebben allemaal hun voor en nadelen hieronder leg ik de methoden uit per opslag bron.
 
Opslag doormiddel van uw pc
U kunt de meeste ip camera’s verbinden met uw pc door hem aan te sluiten aan de hand van de genoemde stappen in de gebruiksaanwijzing. Als u de pc gebruikt  om beelden op te slaan heeft u een groot geheugen waar u beelden op kan plaatsen en eenvoudig terugbekijken, bewerken en verwijderen dit kan een voordeel zijn als u de camera beelden wilt gebruiken voor bewijslast en ook veel opslag nodig heeft, het nadeel is dat u de pc altijd aan moet hebben staan en dit relatief veel energie kost. Als uw ip camera de optie bied om beelden op afstand terug te kijken kan dit doormiddel van de opslag uit uw computer.
 
Opslag doormiddel van flash geheugen
Flash geheugen is intern geheugen van een ip camera, sommige ip camera’s beschikken ook over flash maar dit is vaak geen gewenste methode van opslaan omdat hier maar weinig beelden op opgeslagen kunnen worden. Flash is al ingebouwd en kan handig zijn als u het gebruikt ter ondersteuning van een andere opslagbron zoals een sd kaart. Als de ip camera ook de optie om beelden terug te kijken op afstand heeft kan u uit uw flash opslag uw beelden terugkijken waar u ook bent.

Opslag doormiddel van sd kaart
Veel ip camera’s hebben een sd kaart slot hier kan u uw sd kaart van 2gb tot 64 gb in stoppen en daarmee de beelden intern opslaan. Een sd kaart kan u fysiek uit het apparaat verwijderen en zo ook in uw pc stoppen om de beelden fysiek in bezit te hebben. De beelden kunnen ook op afstand terugbekeken worden als de bewuste ip camera deze optie sowieso ondersteund.
 
Opslag doormiddel van FTP-server
Je kan ook een FTP-server gebruiken voor uw beelden op te slaan, dan worden ze door een externbedrijf opgeslagen. De beelden worden doormiddel van het internet naar een server gestuurd hier worden de beelden opgeslagen en zo heeft u de beschikking over meer geheugen dan bij elk ander apparaat. Als dit niet wordt meegeleverd moet u soms een abonnement afsluiten.
 
Opslag doormiddel van NAS
Dit is een erg populaire methode voor mensen die hun beelden fysiek willen bewaren in eigen beheer maar wel veel opslag nodig hebben en geen computer 24/7 aan willen hebben staan. Een NAS is een aan het internet gekoppelde harde schijf die de beelden doormiddel van uw wifi van de ip camera ontvangen en dit opslaan u kunt dit altijd overzetten op uw computer of beelden verwijderen.  Deze vorm van opslag kan een groot geheugen hebben en is uiterst geschikt voor beelden voor bewijslast.

Zicht in het duister

Als u op uw ip camera ook nachtzicht nodig heeft moet u weten dat er 2 methoden zijn namelijk: (IR-LED) lampen en (PIR). IR-LED zorgt ervoor dat u het beeld in zwart wit of in het groen te zien krijgt en er ook mensen op zou kunnen herkennen, PIR ziet alleen hitte en kou en geeft ook alleen beeld van het temperatuur verschil. Als u bewakingsbeelden wilt vastleggen en dit ook wilt gebruiken als bewijslast raden wij u aan om een IR-LED nachtvisie ip camera te nemen zodat u ook daadwerkelijk gezichten en dergelijke kan zien.

Alarmbeveiliging

Uiteraard kan u een ip camera als beveiligingsmiddel gebruiken, het schrikt al snel veel mensen af. Als u alleen een ip camera wilt om mensen af te schrikken kan u ook zoeken tussen onze ‘’dummy ip camera’s’’ deze lijken net echt maar zijn verder nep dit is zeer geschikt voor de afschrikkende werking. Een echte ip camera is ook erg geschikt als alarmbeveiliging daarvoor heeft u de optie nodig waarin beelden worden toegezonden zodra er beweging is u herkent dit in de specificatie daar staat dan ‘’met motie sensor’’. De beelden worden doormiddel van een mail, sms of een pop-up op uw telefoon of dergelijke getoond met een foto van het moment opname zo weet u ook als u op afstand bent of iemand op een plek komt waar deze niet mag komen.

Geluids opnamen en ingebouwde luidspreker

Sommige ip camera’s beschikken over een microfoon die geluid helder kan opnemen, sommige ip camera’s hebben er ook een luidspreker bij dan kan u zowel thuis als op afstand communiceren door de ip camera. De optie van geluidsopnamen en ingebouwde luidspreker is erg gewild voor mensen die de ip camera als babyfoon willen gebruiken.

PT pan tilt functie

Dit zijn de Engelse woorden voor kantelen en draaien, als deze optie er niet op zit kan u de camera geen enkele zijde op bewegen. Als deze optie statisch is kan u hem met de hand bijstellen in de richting die u wilt. Als pan tilt optie digitaal gaat kan u op afstand doormiddel van de applicatie of bijgeleverde software uw ip camera bijstellen.

Oke, ik snap het kan ik nu een ip camera kopen?

Natuurlijk! Ik raad u alleen wel aan goed na te denken over de situatie waar u de IP-camera voor nodig heeft. Kijk voor het bestellen even naar de specificaties van de camera, zodat u weet wat alle functies zijn. Wilt u bijvoorbeeld een indoor IP-camera gebruiken om uw kinderen in de gaten te houden? Ga dan voor een camera met geluidsondersteuning, erg geschikt als babyfoon. Kijk ook even naar de Pan-Tilt functie, dit staat voor draaien/kantelen en stelt u in staat om de camera op afstand te bewegen. Zo heeft u een grotere kijkhoek. Wilt u nummerborden kunnen bekijken buiten, en moet de camera slechte weersomstandigheden aankunnen? Ga dan voor een camera met zoomfunctie en een stevige behuizing. Mocht u er alsnog niet uitkomen, of wilt u simpelweg nog wat meer weten? Aarzel dan niet en bel gerust onze klantenservice, wij helpen u graag verder!